Udostępnij
https://www.meblujesz.pl/wiadomosc/blat-drewniany-do-kuchni-czy-to-dobry-pomysl-jak-wybrac/8727/ 2019-01-02 08:55:43.000000

Blat drewniany do kuchni – czy to dobry pomysł? jak wybrać?

Kuchenna aranżacja wymaga wielu dobrze przemyślanych decyzji. Kuchnię urządza się przecież raz na dłuższy czas i priorytetem powinna być jej trwałość, ponadczasowa estetyka oraz funkcjonalność. Czy wobec tego drewniany blat kuchenny będzie dobrym wyborem? Jakie są jego atuty, a jakie są jego mankamenty? Czy warto po niego sięgnąć i do jakich aranżacji będzie pasował?

Kuchenna aranżacja wymaga wielu dobrze przemyślanych decyzji. Kuchnię urządza się przecież raz na długi czas i priorytetem powinna być jej trwałość, ponadczasowa estetyka oraz funkcjonalność. Czy wobec tego drewniany blat kuchenny będzie dobrym wyborem? Jakie są jego atuty, a jakie mankamenty? Czy warto po niego sięgnąć i do jakich aranżacji będzie pasował?

Blat drewniany do kuchni – czy to dobry pomysł?

Oferta drewnianych blatów kuchennych jest bardzo szeroka, co sugeruje, że rozwiązania te są faktycznie chętnie wybierane i dość popularne. Zastanawiając się, czy kuchnia z drewnianym blatem to dobry pomysł, warto zapoznać się z zaletami oraz wadami tego rozwiązania. Aby ułatwić podjęcie decyzji, poniżej prezentujemy przygotowane przez nas zestawienie najważniejszych cech drewnianych blatów do kuchni.

Zalety i wady blatów drewnianych do kuchni

ZALETY

  • rozwiązania te wyróżnia niebanalna i ponadczasowa estetyka – drewno to modny i ciekawy materiał, który perfekcyjnie pasuje do wielu kuchennych aranżacji,
  • drewno stanowi naturalny materiał, który można odnawiać, a w przyszłości poddać recyklingowi.
  • drewniany blat w kuchni świetnie komponuje się z większością szafek kuchennych,
  • odpowiednia impregnacja i pielęgnacja sprawiają, że blaty drewniane kuchenne są wytrzymałe, odporne na zarysowania, nie chłoną wody, są także odporne na wysokie temperatury,
  • blat drewniany wyróżnia długa żywotność,
  • można dowolnie zmieniać jego kolor, używając odpowiedniego lakieru.

WADY

  • niektóre gatunki drewna są dość miękkie i mało odporne na wilgoć, więc w roli kuchennego blatu sprawdzają się niezbyt dobrze,
  • drewniane blaty są stosunkowo drogie, szczególnie gdy wykonano je z najlepszych gatunków drewna,
  • blaty zrobione z drewna muszą być regularnie impregnowane (na przykład olejem),
  • źle zaimpregnowane blaty z drewna będą nie tylko chłonąć wilgoć, ale również zapachy, mogą się także odbarwiać i ulec zarysowaniom.
Jak widać, blat drewniany do kuchni to rozwiązanie, które warto wziąć pod uwagę, ale trzeba liczyć się z tym, że ma ono nie tylko zalety, ale również wady. Nie warto jednak dać się zwieść pozorom i ulec wrażeniu, że tylko drewniany blat jest narażony na zarysowania lub szkodliwe oddziaływanie wody. Tak naprawdę, blaty w okleinie, a nawet blaty kamienne także mają wiele mankamentów – ulegają zarysowaniom, niszczą się i odbarwiają, jeśli są użytkowane i pielęgnowane w niewłaściwy sposób.

Drewniany blat kuchenny – do jakich aranżacji pasuje najlepiej?

Drewno to bardzo uniwersalny i ponadczasowy materiał. Tak samo jest w przypadku drewnianego blatu kuchennego – można powiedzieć, że pasuje niemal do każdej kuchni, przetrwa wiele zmian trendów wnętrzarskich i będzie estetyczny nie tylko w chwili zakupu, ale też po latach. Jest jednak kilka różnych trendów, do których drewniany blat kuchenny pasuje najlepiej, a są to:
  • Kuchnie w stylu rustykalnym – trudno wyobrazić sobie sielskie wnętrze kuchenne bez drewnianych mebli, a przynajmniej bez drewnianego blatu. Drewno jest podstawowym materiałem w estetyce rustykalnej i drewniany blat kuchenny wydaje się oczywistym wyborem do takiego wnętrza.
  • Kuchnie w stylu eko – drewno jest również nieodłącznym elementem trendów eko, a naturalny blat perfekcyjnie sprawdzi się w ekologicznej kuchni (pełnej zieleni i naturalnych materiałów).
  • Kuchnie w stylu skandynawskim – kwintesencją skandynawskiego stylu jest biała kuchnia z drewnianym blatem. To połączenie ma wyjątkowo uniwersalny charakter, ale właśnie w mieszkaniach skandynawskich można spotkać je najczęściej. Białe kuchnie z drewnianym blatem są subtelne, delikatne, a zarazem przytulne i ciepłe.
  • Kuchnie klasyczne – klasyka i elegancja to nie tylko marmur, ale też ciemna kuchnia i drewniany blat. To połączenie, które jest niezwykle stylowe i pasuje do wnętrz o klasycznym charakterze.

Drewniany blat kuchenny – jak wybrać? Na co zwrócić uwagę?

Oferta drewnianych blatów kuchennych jest bardzo mocno zróżnicowana i szeroka. To zarówno wszelkie blaty do zamówienia na wymiar, jak również blaty gotowe – o konkretnych długościach. Bez względu na to, czy zamawiamy blat o indywidualnym rozmiarze, czy też kupujemy blat o standardowej długości, należy zwrócić uwagę na kilka najważniejszych kwestii:
  • Rozmiar blatu (szerokość, głębokość oraz grubość) – wymiary blatu to kwestia priorytetowa, by zakup był udany. Optymalnym rozwiązaniem jest zakup blatu o idealnej długości (idealnie dopasowanej do konkretnej kuchni), ale nie zawsze jest to możliwe. Blaty z litego drewna można bez większych problemów dociąć do preferowanej długości. Jeśli zaś kuchnia jest wyjątkowo duża, może nastąpić konieczność połączenia dwóch blatów w jedną całość za pomocą listwy maskującej lub innego typu elementu.
  • Gatunek drewna – blaty kuchenne mogą być wykonane z różnorodnych gatunków drewna. Często spotyka się blaty bukowe (nie są drogie), ale też dębowe, z drewna egzotycznego, blaty bambusowe i wiele innych opcji. Warto dobrać blat o wysokiej odporności na odkształcenia, zarysowania oraz wilgoć.
  • Konstrukcja blatu – blat drewniany może być wykonany wyłącznie z drewna, jak również być blatem fornirowanym drewnem, którego trzon stanowi płyta meblowa lub inny materiał. Drugie rozwiązanie bywa tańsze, ale blat tego typu nie będzie mógł być wielokrotnie odnawiany, bo warstwa drewna jest na nim dość cienka.
  • Kolorystyka – drewniany blat może mieć odcień naturalny, który będzie zmieniał się wraz z upływem czasu na skutek oddziaływania światła, ale może być też bejcowany na różnorodne kolory, a także lakierowany.
  • Dopasowanie do estetyki kuchni – blat drewniany powinien dobrze komponować się z całym wystrojem wnętrza – z szafkami kuchennymi, sprzętami, ścianami i podłogą.
  • Sposób wykończenia – blaty drewniane wymagają odpowiedniego zabezpieczenia (wyjątkiem są na przykład blaty bambusowe, których nie trzeba impregnować). Popularne i funkcjonalne są blaty drewniane olejowane. Nieco gorzej radzą sobie w kuchni powierzchnie drewniane woskowane. Blat drewniany lakierowany będzie z kolei bardzo trwałym wyborem, ale należy zwrócić uwagę na to, by był to blat przeznaczony konkretnie do kuchni, gdyż niektóre lakiery (stosowane do blatów do innych pomieszczeń) nie powinny mieć kontaktu z żywnością.
  • Gwarancja – warto zwrócić uwagę na długość gwarancji (niektóre marki oferują gwarancję dłuższą niż przepisowe 2 lata), ale też jej warunki i zakres.

Biała kuchnia – jaki blat?

Białe kuchnie to jeden z trendów wnętrzarskich ostatnich sezonów. Ich popularność nie maleje. Wręcz przeciwnie. Białe meble kuchenne coraz śmielej zestawiane są z różnymi – pozornie do nich niepasującymi fakturami oraz rozwiązaniami. Kuchnie białe z drewnem nie byłyby niczym zaskakującym, gdyby nie fakt, że często ich zabudowa wykonana jest z białych płyt laminowanych lub lakierowych na wysoki połysk. Połączenie błyszczących frontów szafek z drewnianym blatem, wypada zaskakująco atrakcyjnie.

Kuchnia biała z drewnianym blatem może mieć też zupełnie inny charakter. Jak wiadomo, drewniane blaty kuchenne mogą być pozostawione w naturalnej kolorystyce lub malowane na dowolny kolor. Kuchnia biała z czarnym blatem wykonanym z drewna? Czemu nie! Ponadczasowe połączenie bieli i czerni doskonale sprawdzi się również i tutaj. Biała kuchnia z czarnym blatem z powodzeniem wpisze się w nowoczesne wnętrza, w ten sposób można również zaaranżować kuchnię minimalistyczną, a nawet skandynawską.

Blat kuchenny drewniany – cena

Drewniane blaty kuchenne wyróżnia niebanalny wygląd, ciekawa faktura, a także trwałość i solidność. Decydując się na zakup tego rodzaju blatu do swojej kuchni, można kupić gotowe rozwiązanie – o określonej wielkości lub zamówić konstrukcję na wymiar. Ceny blatów kuchennych z drewna zależą od ich wielkości, grubości, zastosowanych materiałów zabezpieczających, a także od gatunku drewna. Najtańsze propozycje o wielkości ok. 300x50 cm i grubości nie większej niż 30 cm można kupić już za 300 zł.

Kuchenny blat z drewna to bardzo przyjemny akcent i rzecz, która doskonale wygląda w większości aranżacji. Warto wziąć pod uwagę właśnie ten rodzaj blatu, ale wybrać go starannie, by posłużył jak najdłużej.

Udostępnij
5,0
5 ocen
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)