https://www.meblujesz.pl/wiadomosc/jaka-gleboka-patelnie-wybrac-ktora-bedzie-najlepsza/12096/ 2018-11-07 10:49:46.000000

Jaką głęboką patelnię wybrać? Która będzie najlepsza?

Lubisz gotować, a spędzanie czasu w kuchni sprawia Ci radość?

Na pewno przyda Ci się porządna patelnia – ciężko wyobrazić sobie przygotowywanie posiłków bez tego elementu wyposażenia. Na rynku dostępnych jest wiele różnych patelni – ceramiczne, teflonowe, do naleśników, głębokie. Głęboka patelnia z pokrywką będzie najbardziej uniwersalna.

Dzięki patelni możemy smażyć, gotować, dusić. To taki element wyposażenia kuchni, bez którego ciężko byłoby nam przygotowywać smaczne potrawy. Producenci oferują wiele różnych rodzajów patelni, zróżnicowanych nie tylko pod względem materiałów, ale także wyglądu i przeznaczenia. Teflonowa patelnia głęboka fiskras sprawi, że będziemy mogli smażyć niemal bez tłuszczu, nie obawiając się przywierania potraw, patelnie ceramiczne długo będą utrzymywać ciepło. Od naszych potrzeb i oczekiwań zależy, jaką patelnie ostatecznie wybierzemy.

Jaka patelnia głęboka będzie najlepsza?

Patelnia głęboka pozwoli nam wykonywać różne czynności kuchenne. Patelnie głębokie inspirowane są azjatyckimi wokami – mają mocno zaokrąglone krawędzie oraz dość wąskie dno. Taki kształt pozwala na szybkie smażenie potraw: patelnia rozgrzewa się do bardzo wysokich temperatur, co pozwala na zachowanie chrupkości i soczystości przygotowywanych potraw.

Kupując patelnię powinniśmy zwracać uwagę na tworzywo, z którego została wykonana. Obecnie na rynku dominują patelnie powlekane różnymi powłokami. Każda z dostępnych na rynku powłok cechuje się innymi właściwościami, co w znacznej mierze wpływa na codzienne użytkowanie patelni. Na rynku dostępne są patelnie z powłoką ceramiczną, teflonową, granitową lub emaliowaną. Dopasowana do naszych potrzeb powłoka zapewni nam nie tylko najwyższą jakość przygotowywanych przez nas potraw, ale także pozwoli się cieszyć się wybraną patelnią przez długie lata.

Najczęściej możemy spotkać na rynku patelnie z różnymi powłokami:

  • Ceramiczne – powłoka to specjalne połączenie minerałów i gliny wypiekane w bardzo wysokiej temperaturze. Powłoka ceramiczna sprawia, że patelnie tego typu rozgrzewają się do bardzo wysokich temperatur. Powierzchnia głębokiej patelni ceramicznej nagrzewa się równomiernie, długo utrzymując ciepło. Podobnymi właściwościami posiadają powłoki granitowe.
  • Teflonowe – najbardziej popularne i najczęściej wybierane przez konsumentów. Teflon pozwala na smażenie niemal bez tłuszczu, co pozwoli przygotowywać zdrowie potrawy. Do tej powłoki nie przywiera także jedzenie. Patelnia teflonowa jest jedną z najtańszych opcji dostępnych na rynku.
  • Emaliowane – patelnia może być pokryta powłoką emaliowaną zewnętrz jak i wewnątrz, choć często możemy spotkać patelnie powleczone jedynie w środku. Powłoka emalii ładnie wygląda, nie trzeba jej impregnować, jest także dobra dla alergików. Jest też łatwa w czyszczeniu. Niestety, łatwo ją uszkodzić – gdy raz zostanie zarysowana traci swoje unikalne właściwości.

Możemy zdecydować się także na zakup patelni żeliwnej. Taka patelnia nie jest pokryta żadną powłoką, jest więc odporna na zarysowania. Smażenie na patelni żeliwnej wymaga jednak używania dużej ilości tłuszczu, w przeciwieństwo do teflonowych patelni głębokich z pokrywką tefal.

Patelnia z pokrywką pozwoli na duszenie przygotowywanego przez nas jedzenia. Pokrywka zapobiegnie także pryskaniu tłuszczu i sosów, dzięki czemu łatwiej będzie nam utrzymać kuchnię w czystości. Najlepiej sprawdzi się patelnia głęboką z pokrywką 28 cm – będzie to najbardziej optymalna wielkość, która bez problemu zmieści się w naszej kuchni.

Patelnia Wok czy patelnia głęboka?

Choć patelnia głęboka jest inspirowana wokiem jest to zupełnie inny rodzaj narzędzia. Standardowa patelnia głęboka w porównaniu z wokiem nie ma aż tak zaokrąglonych krawędzi. Smażenie potraw na tradycyjnym woku wymaga także pewnej wprawy . Głęboka patelnia łączy w sobie cechy woka z tradycyjną patelnia, dlatego też nawet niedoświadczone osoby poradzą sobie z jej obsługą. Wok wykonany jest zazwyczaj ze stali lub żeliwa, przez co jest też cięższy niż patelnie ceramiczne lub te z powłoką teflonową. Pamiętajmy, że tradycyjny wok został zaprojektowany do smażenia na dużym ogniu – patelnie tego typu świetnie sprawdzą się więc podczas smażenia na kuchenkach gazowych. Patelnie ceramiczne czy teflonowe są bardziej uniwersalne, możemy z nich z powodzeniem korzystać zarówno na płytach indukcyjnych jak i kuchenkach gazowych.

Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, czy wybrać wok czy patelnię głęboką. Wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji.

Patelnia głęboka – na indukcję i na gaz

Nie ma znaczenia na jaki rodzaj powlekanych patelni ostatecznie się zdecydujemy – każdą z nich będziemy mogli używać zarówno na płytach indukcyjnych jak i kuchenkach gazowych. Wyjątkiem jest jedynie wok, który najlepiej sprawdzi się na kuchenkach gazowych. Pamiętajmy jednak, by wybrać patelnię ze specjalnym indukcyjnym dnem dostoswanym do używania na indukcji: taka patelnia powinna mieć specjalne oznaczenie producenta.

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów patelni, zróżnicowanych pod względem kształtu i materiału, z którego zostały wykonane.. Głębokie patelnie są najbardziej uniwersalne, pozwolą zarówno na smażenie, gotowanie jak i duszenie potraw. Każda z zastosowanych w powłok posiada swoje unikalne właściwości – wybór patelni zależy od naszych oczekiwań i trybu życia

 

Na pewno przyda Ci się porządna patelnia – ciężko wyobrazić sobie przygotowywanie posiłków bez tego elementu wyposażenia. Na rynku dostępnych jest wiele różnych patelni – ceramiczne, teflonowe, do naleśników, głębokie. Głęboka patelnia z pokrywką będzie najbardziej uniwersalna.

Dzięki patelni możemy smażyć, gotować, dusić. To taki element wyposażenia kuchni, bez którego ciężko byłoby nam przygotowywać smaczne potrawy. Producenci oferują wiele różnych rodzajów patelni, zróżnicowanych nie tylko pod względem materiałów, ale także wyglądu i przeznaczenia. Teflonowa patelnia głęboka fiskras sprawi, że będziemy mogli smażyć niemal bez tłuszczu, nie obawiając się przywierania potraw, patelnie ceramiczne długo będą utrzymywać ciepło. Od naszych potrzeb i oczekiwań zależy, jaką patelnie ostatecznie wybierzemy.

Jaka patelnia głęboka będzie najlepsza?

Patelnia głęboka pozwoli nam wykonywać różne czynności kuchenne. Patelnie głębokie inspirowane są azjatyckimi wokami – mają mocno zaokrąglone krawędzie oraz dość wąskie dno. Taki kształt pozwala na szybkie smażenie potraw: patelnia rozgrzewa się do bardzo wysokich temperatur, co pozwala na zachowanie chrupkości i soczystości przygotowywanych potraw.

Kupując patelnię powinniśmy zwracać uwagę na tworzywo, z którego została wykonana. Obecnie na rynku dominują patelnie powlekane różnymi powłokami. Każda z dostępnych na rynku powłok cechuje się innymi właściwościami, co w znacznej mierze wpływa na codzienne użytkowanie patelni. Na rynku dostępne są patelnie z powłoką ceramiczną, teflonową, granitową lub emaliowaną. Dopasowana do naszych potrzeb powłoka zapewni nam nie tylko najwyższą jakość przygotowywanych przez nas potraw, ale także pozwoli się cieszyć się wybraną patelnią przez długie lata.

Najczęściej możemy spotkać na rynku patelnie z różnymi powłokami:

  • Ceramiczne – powłoka to specjalne połączenie minerałów i gliny wypiekane w bardzo wysokiej temperaturze. Powłoka ceramiczna sprawia, że patelnie tego typu rozgrzewają się do bardzo wysokich temperatur. Powierzchnia głębokiej patelni ceramicznej nagrzewa się równomiernie, długo utrzymując ciepło. Podobnymi właściwościami posiadają powłoki granitowe.
  • Teflonowe – najbardziej popularne i najczęściej wybierane przez konsumentów. Teflon pozwala na smażenie niemal bez tłuszczu, co pozwoli przygotowywać zdrowie potrawy. Do tej powłoki nie przywiera także jedzenie. Patelnia teflonowa jest jedną z najtańszych opcji dostępnych na rynku.
  • Emaliowane – patelnia może być pokryta powłoką emaliowaną zewnętrz jak i wewnątrz, choć często możemy spotkać patelnie powleczone jedynie w środku. Powłoka emalii ładnie wygląda, nie trzeba jej impregnować, jest także dobra dla alergików. Jest też łatwa w czyszczeniu. Niestety, łatwo ją uszkodzić – gdy raz zostanie zarysowana traci swoje unikalne właściwości.

Możemy zdecydować się także na zakup patelni żeliwnej. Taka patelnia nie jest pokryta żadną powłoką, jest więc odporna na zarysowania. Smażenie na patelni żeliwnej wymaga jednak używania dużej ilości tłuszczu, w przeciwieństwo do teflonowych patelni głębokich z pokrywką tefal.

Patelnia z pokrywką pozwoli na duszenie przygotowywanego przez nas jedzenia. Pokrywka zapobiegnie także pryskaniu tłuszczu i sosów, dzięki czemu łatwiej będzie nam utrzymać kuchnię w czystości. Najlepiej sprawdzi się patelnia głęboką z pokrywką 28 cm – będzie to najbardziej optymalna wielkość, która bez problemu zmieści się w naszej kuchni.

Patelnia Wok czy patelnia głęboka?

Choć patelnia głęboka jest inspirowana wokiem jest to zupełnie inny rodzaj narzędzia. Standardowa patelnia głęboka w porównaniu z wokiem nie ma aż tak zaokrąglonych krawędzi. Smażenie potraw na tradycyjnym woku wymaga także pewnej wprawy . Głęboka patelnia łączy w sobie cechy woka z tradycyjną patelnia, dlatego też nawet niedoświadczone osoby poradzą sobie z jej obsługą. Wok wykonany jest zazwyczaj ze stali lub żeliwa, przez co jest też cięższy niż patelnie ceramiczne lub te z powłoką teflonową. Pamiętajmy, że tradycyjny wok został zaprojektowany do smażenia na dużym ogniu – patelnie tego typu świetnie sprawdzą się więc podczas smażenia na kuchenkach gazowych. Patelnie ceramiczne czy teflonowe są bardziej uniwersalne, możemy z nich z powodzeniem korzystać zarówno na płytach indukcyjnych jak i kuchenkach gazowych.

Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, czy wybrać wok czy patelnię głęboką. Wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji.

Patelnia głęboka – na indukcję i na gaz

Nie ma znaczenia na jaki rodzaj powlekanych patelni ostatecznie się zdecydujemy – każdą z nich będziemy mogli używać zarówno na płytach indukcyjnych jak i kuchenkach gazowych. Wyjątkiem jest jedynie wok, który najlepiej sprawdzi się na kuchenkach gazowych. Pamiętajmy jednak, by wybrać patelnię ze specjalnym indukcyjnym dnem dostoswanym do używania na indukcji: taka patelnia powinna mieć specjalne oznaczenie producenta.

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów patelni, zróżnicowanych pod względem kształtu i materiału, z którego zostały wykonane.. Głębokie patelnie są najbardziej uniwersalne, pozwolą zarówno na smażenie, gotowanie jak i duszenie potraw. Każda z zastosowanych w powłok posiada swoje unikalne właściwości – wybór patelni zależy od naszych oczekiwań i trybu życia

 
Kategoria: Poradniki
Data: 07.11.2018
Social
5,0
2 oceny
Moja ocena
Lista komentarzy jest pusta.