https://www.meblujesz.pl/wiadomosc/jaka-kielkownica-jest-najlepsza-ktora-wybrac/12610/ 2018-12-06 07:55:02.000000

Jaka kiełkownica jest najlepsza? Którą wybrać?

Dzięki kiełkownicy można z łatwością wyhodować w domowych warunkach różne gatunki kiełków. Na jakie elementy zwrócić uwagę kupując kiełkownicę? Jak hodować kiełki w domu?

Kiełkownica to specjalne naczynie, w którym umieszcza się zamoczone nasiona w celu ich wykiełkowania. Kiełki dostarczają organizmowi wielu cennych witamin oraz minerałów, a wyhodowanie ich w domu nie należy do czynności trudnych i czasochłonnych – z użyciem praktycznej kiełkownicy staje się jeszcze łatwiejsze. Niewątpliwą zaletą oferowanych przez producentów kiełkownic jest fakt, że umożliwiają jednoczesną uprawę kilku rodzajów kiełków. Jaką kiełkownicę kupić do domu? A może lepiej wykonać ją samodzielnie?

Kiełkownica – jaką wybrać?

Kiełki są doskonałym źródłem składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają więcej białek, tłuszczów, a także składników mineralnych oraz witamin niż rozwinięte rośliny. Wyhodowanie kiełków w warunkach domowych nie jest żadnym problemem, szczególnie gdy używa się do tego celu nowoczesnych i funkcjonalnych kiełkownic. Urządzenia te składają się zazwyczaj z kilku poziomów lub podłużnych pojemników ustawionych obok siebie, pokrywy, zbiornika na wodę oraz syfonu odprowadzającego jej nadmiar. Pokrywy, w które wyposażone są kiełkownice, a także pojemniki na kiełki są zazwyczaj przezroczyste, dzięki czemu naczynia zapewniają równomierny dopływ światła do ziaren, a to z kolei przyspiesza ich wzrost.

Poszczególne modele kiełkownic różnią się między sobą budową, ilością poziomów lub pojemników na ziarna, wielkością, a także materiałem, z jakiego są wykonane. Najprostsze kiełkownice składają się z jednego poziomu, te bardziej zaawansowane nawet z pięciu – dzięki czemu obok siebie można hodować kiełki brokuła, buraka, fasoli i innych.

Nowoczesne urządzenia pozwalają również zautomatyzować proces nawadniania kiełków. Kiełkownica automatyczna jest jednym z droższych urządzeń, jednak hodowanie w niej kiełków nie wymaga ingerencji ze strony człowieka, a rośliny mają zapewnione idealne warunki do wzrostu. Tego rodzaju kiełkownice elektryczne utrzymują odpowiednią temperaturę i wilgoć – dzięki tackom z drenażem odprowadzają raz użytą wodę na zewnątrz.

Kiełkownica – jaki materiał?

Biorąc pod uwagę materiał, z jakiego produkowane są kiełkownice, można wyróżnić takie naczynia jak:

  • kiełkownica plastikowa – wykonana z wysokiej jakości tworzywa sztucznego należy do najprostszych i zarazem najtańszych modeli. Dostępna jest w kilku wersjach różniących się ilością poziomów, a więc liczbą naczyń umożliwiających uprawę roślin. Kiełkownice plastikowe można kupić w różnych wariantach kolorystycznych;
  • kiełkownica ceramiczna – to zazwyczaj naczynia jednopoziomowe składające się z kilku oddzielnych, ceramicznych pojemników, metalowych sitek oraz filcowych kapturków. Tego rodzaju kiełkownice umożliwiają uprawę pysznych i zdrowych kiełków, a także doskonale prezentują się w kuchni. Można je wyeksponować na parapecie, tworząc ciekawą dekorację pomieszczenia. Podobnie, jak kiełkownice plastikowe, tak i ceramiczne dostępne są w różnych kolorach;
  • kiełkownica szklana – stanowi najczęściej spotykany rodzaj kiełkownic i dostępna jest w wielu wariantach. Najpopularniejszą grupę stanowią kiełkownice słoikowe, w których składzie znajduje się solidny i wytrzymały słoik o pojemności około 0,5 l, a także metalowa, ażurowa nakrętka, dzięki której można przepłukiwać kiełki bez konieczności otwierania kiełkownicy. Naczynia szklane dostępne są również jako wysokie smukłe pojemniki z plastikową podstawką, a także niskie misy wyposażone w dodatkowe sitka aluminiowe odprowadzające wodę.

Kiełkownica – jak zrobić?

Cena kiełkownic uzależniona jest przede wszystkim od ich wielkości, materiału, z jakiego są wyprodukowane oraz dodatkowych funkcjonalności. Najdroższymi rozwiązaniami są kiełkownice automatyczne, z kolei do najtańszych należą kiełkownice plastikowe oraz słoikowe. Te ostatnie można wykonać samodzielnie w domu, bez dużego nakładu finansowego. Co będzie potrzebne? Pojemny słoik, gaza, nożyczki oraz gumka recepturka. Jak nietrudno się domyślić, wykonanie kiełkownicy słoikowej sprowadza się do przecięcia gazy na pół, złożenia jej w kwadrat, a następnie zamocowania na słoiku przy pomocy gumki. Do wykonania kiełkownicy w domu można użyć również słoika z plastikową pokrywką. Wówczas nie ma potrzeby używania gazy – wystarczy zrobić wiele małych otworów w nakrętce, które dostarczą niezbędny do uprawy roślin tlen.

Kiełkownica – jak używać?

Najprostsze kiełkownice składające się z pojemnika na ziarna oraz metalowych sitek wymagają regularnego podlewania roślin oraz odprowadzania wody. Hodowanie kiełków sprowadza się do kilku kroków. Na początku należy przepłukać nasiona pod bieżącą wodą i namoczyć je przed wysianiem. Ziarna na kiełki powinny moczyć się około 5 godzin. Kolejnym krokiem jest wsypanie nasion do pojemnika i podlanie każdego piętra lekko ciepłą, przegotowaną wodą. Na koniec nie można zapomnieć o odprowadzeniu nadmiaru wody z uprawy, w przeciwnym razie kiełki zgniją. Czynność z podlewaniem i usuwaniem zbyt dużej ilości wody należy powtarzać przez kilka dni – najlepiej dwa razy dziennie.

Bardziej zaawansowane urządzenia – jak kiełkownice automatyczne, nie wymagają moczenia nasion przed umieszczeniem ich w naczyniu, a także podlewania oraz odprowadzania wody. Jak sama nazwa wskazuje, urządzenie zrobi to automatycznie – należy jedynie dopilnować, aby w zbiorniczku znajdowała się zawsze woda.

 

Kiełkownica to specjalne naczynie, w którym umieszcza się zamoczone nasiona w celu ich wykiełkowania. Kiełki dostarczają organizmowi wielu cennych witamin oraz minerałów, a wyhodowanie ich w domu nie należy do czynności trudnych i czasochłonnych – z użyciem praktycznej kiełkownicy staje się jeszcze łatwiejsze. Niewątpliwą zaletą oferowanych przez producentów kiełkownic jest fakt, że umożliwiają jednoczesną uprawę kilku rodzajów kiełków. Jaką kiełkownicę kupić do domu? A może lepiej wykonać ją samodzielnie?

Kiełkownica – jaką wybrać?

Kiełki są doskonałym źródłem składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają więcej białek, tłuszczów, a także składników mineralnych oraz witamin niż rozwinięte rośliny. Wyhodowanie kiełków w warunkach domowych nie jest żadnym problemem, szczególnie gdy używa się do tego celu nowoczesnych i funkcjonalnych kiełkownic. Urządzenia te składają się zazwyczaj z kilku poziomów lub podłużnych pojemników ustawionych obok siebie, pokrywy, zbiornika na wodę oraz syfonu odprowadzającego jej nadmiar. Pokrywy, w które wyposażone są kiełkownice, a także pojemniki na kiełki są zazwyczaj przezroczyste, dzięki czemu naczynia zapewniają równomierny dopływ światła do ziaren, a to z kolei przyspiesza ich wzrost.

Poszczególne modele kiełkownic różnią się między sobą budową, ilością poziomów lub pojemników na ziarna, wielkością, a także materiałem, z jakiego są wykonane. Najprostsze kiełkownice składają się z jednego poziomu, te bardziej zaawansowane nawet z pięciu – dzięki czemu obok siebie można hodować kiełki brokuła, buraka, fasoli i innych.

Nowoczesne urządzenia pozwalają również zautomatyzować proces nawadniania kiełków. Kiełkownica automatyczna jest jednym z droższych urządzeń, jednak hodowanie w niej kiełków nie wymaga ingerencji ze strony człowieka, a rośliny mają zapewnione idealne warunki do wzrostu. Tego rodzaju kiełkownice elektryczne utrzymują odpowiednią temperaturę i wilgoć – dzięki tackom z drenażem odprowadzają raz użytą wodę na zewnątrz.

Kiełkownica – jaki materiał?

Biorąc pod uwagę materiał, z jakiego produkowane są kiełkownice, można wyróżnić takie naczynia jak:

  • kiełkownica plastikowa – wykonana z wysokiej jakości tworzywa sztucznego należy do najprostszych i zarazem najtańszych modeli. Dostępna jest w kilku wersjach różniących się ilością poziomów, a więc liczbą naczyń umożliwiających uprawę roślin. Kiełkownice plastikowe można kupić w różnych wariantach kolorystycznych;
  • kiełkownica ceramiczna – to zazwyczaj naczynia jednopoziomowe składające się z kilku oddzielnych, ceramicznych pojemników, metalowych sitek oraz filcowych kapturków. Tego rodzaju kiełkownice umożliwiają uprawę pysznych i zdrowych kiełków, a także doskonale prezentują się w kuchni. Można je wyeksponować na parapecie, tworząc ciekawą dekorację pomieszczenia. Podobnie, jak kiełkownice plastikowe, tak i ceramiczne dostępne są w różnych kolorach;
  • kiełkownica szklana – stanowi najczęściej spotykany rodzaj kiełkownic i dostępna jest w wielu wariantach. Najpopularniejszą grupę stanowią kiełkownice słoikowe, w których składzie znajduje się solidny i wytrzymały słoik o pojemności około 0,5 l, a także metalowa, ażurowa nakrętka, dzięki której można przepłukiwać kiełki bez konieczności otwierania kiełkownicy. Naczynia szklane dostępne są również jako wysokie smukłe pojemniki z plastikową podstawką, a także niskie misy wyposażone w dodatkowe sitka aluminiowe odprowadzające wodę.

Kiełkownica – jak zrobić?

Cena kiełkownic uzależniona jest przede wszystkim od ich wielkości, materiału, z jakiego są wyprodukowane oraz dodatkowych funkcjonalności. Najdroższymi rozwiązaniami są kiełkownice automatyczne, z kolei do najtańszych należą kiełkownice plastikowe oraz słoikowe. Te ostatnie można wykonać samodzielnie w domu, bez dużego nakładu finansowego. Co będzie potrzebne? Pojemny słoik, gaza, nożyczki oraz gumka recepturka. Jak nietrudno się domyślić, wykonanie kiełkownicy słoikowej sprowadza się do przecięcia gazy na pół, złożenia jej w kwadrat, a następnie zamocowania na słoiku przy pomocy gumki. Do wykonania kiełkownicy w domu można użyć również słoika z plastikową pokrywką. Wówczas nie ma potrzeby używania gazy – wystarczy zrobić wiele małych otworów w nakrętce, które dostarczą niezbędny do uprawy roślin tlen.

Kiełkownica – jak używać?

Najprostsze kiełkownice składające się z pojemnika na ziarna oraz metalowych sitek wymagają regularnego podlewania roślin oraz odprowadzania wody. Hodowanie kiełków sprowadza się do kilku kroków. Na początku należy przepłukać nasiona pod bieżącą wodą i namoczyć je przed wysianiem. Ziarna na kiełki powinny moczyć się około 5 godzin. Kolejnym krokiem jest wsypanie nasion do pojemnika i podlanie każdego piętra lekko ciepłą, przegotowaną wodą. Na koniec nie można zapomnieć o odprowadzeniu nadmiaru wody z uprawy, w przeciwnym razie kiełki zgniją. Czynność z podlewaniem i usuwaniem zbyt dużej ilości wody należy powtarzać przez kilka dni – najlepiej dwa razy dziennie.

Bardziej zaawansowane urządzenia – jak kiełkownice automatyczne, nie wymagają moczenia nasion przed umieszczeniem ich w naczyniu, a także podlewania oraz odprowadzania wody. Jak sama nazwa wskazuje, urządzenie zrobi to automatycznie – należy jedynie dopilnować, aby w zbiorniczku znajdowała się zawsze woda.

 
Kategoria: Poradniki
Data: 06.12.2018
Social
5,0
1 ocena
Moja ocena
Lista komentarzy jest pusta.