Udostępnij
https://www.meblujesz.pl/wiadomosc/jaki-chlebak-wybrac-metalowy-czy-drewniany-ktory-najlepszy/9266/ 2019-01-02 08:57:50.000000

Jaki chlebak wybrać - metalowy czy drewniany? Który najlepszy?

Dawno temu świeżo wypieczony chleb owijało się w lnianą ścierkę lub chowano pod lekkim kocem. Chodziło o to, by jeszcze ciepły nie zapadł się ani nie wysechł przez noc czy kolejny dzień. Dziś nieczęsto pieczemy na co dzień, jednak sposób przechowywania dalej ma kluczowy wpływ na jakość pieczywa. Jak wybrać odpowiedni pojemnik – chlebak – aby była ona jak najwyższa?

Wysuszony i czerstwy chleb nie jest zbyt atrakcyjnym składnikiem kolacji albo śniadania. Wysuszaniu pieczywa nie można co prawda zapobiec, ale można je skutecznie opóźnić, przechowując odpowiednio chleb oraz bułki. W tym celu nie należy wykorzystywać foliowych worków, ale specjalne pojemniki – chlebaki. Co to jest chlebak i jaki model sprawdzi się najlepiej do przechowywania pieczywa?

Chlebak – co to jest?

Najprościej ujmując – chlebak to pojemnik do przechowywania pieczywa. Chlebaki różnią się między sobą wielkością, materiałem, z jakiego są wykonane oraz stylistyką. Niezależnie od elementów, które je różnią, wszystkie modele mają wspólne zadanie – skutecznie opóźniać wysychanie chleba oraz bułek. Czy chlebak jest potrzebny? Niewątpliwie tak! Pomaga on utrzymać porządek w kuchni, a także higienicznie przechowywać pieczywo. Chlebaki składają się z części nieruchomej – podstawy oraz części ruchomej – pokrywy.

Tradycyjne chlebaki służące jedynie do przechowywania pieczywa zastępowane są coraz częściej modelami bardziej praktycznymi, łączącymi w sobie dodatkowe funkcjonalności. Największym zainteresowaniem w ostatnim czasie cieszą się chlebaki z deską do krojenia.

Jaki chlebak kupić? Zalety chlebaków

Materiały, z jakich wykonuje się chlebaki, muszą posiadać odpowiednie atesty zezwalające na ich kontakt z żywnością. To pierwsze i podstawowe kryterium, na jakie należy zwrócić uwagę podczas zakupu modelu do swojej kuchni. W zależności od materiału wykonania chlebaka będą one mniej lub bardziej funkcjonalne, będą różniły się także czasem użytkowania. Spośród najczęściej wykorzystywanych modeli należy wyróżnić:

  • chlebak drewniany,
  • chlebak bambusowy.

Każda z tych konstrukcji posiada wiele zalet, nie są one jednak pozbawione wad. Poniżej prezentujemy zestawienie najważniejszych cech każdego rozwiązania.

Zalety i wady chlebaków drewnianych

ZALETY

  • elegancko i estetycznie się prezentują,
  • są tanie,
  • przechowywane w nich pieczywo długo zachowuje świeżość,
  • są trwałe i wytrzymałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne,
  • cechuje je długa żywotność.

WADY

  • pochłaniają wilgoć z otoczenia, a także zapach pieczywa,
  • łatwo się odbarwiają,
  • są trudne do utrzymania w czystości – nie wolno ich myć detergentami ani też pod bieżącą wodą.

Zalety i wady chlebaków ceramicznych

ZALETY

  • łatwe do utrzymania w czystości, higieniczne,
  • nie odbarwiają się i nie chłoną zapachów,
  • nie wchodzą w reakcje z przechowywanym chlebem,
  • są odporne na korozję,
  • można je myć detergentami lub czyścić pod bieżącą wodą,
  • przechowywane w nich pieczywo długo pozostaje świeże i nie wysycha,
  • dodatkowe otwory w chlebaku zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza,

WADY

  • nie są odporne na uszkodzenia mechaniczne, można je łatwo stłuc,
  • modele bez dodatkowych otworów nie zapewniają odpowiedniej cyrkulacji powietrza,
  • są drogie.

Zalety i wady chlebaków metalowych

ZALETY

  • łatwe do utrzymania w czystości,
  • nie odbarwiają się i nie chłoną zapachów,
  • są odporne na uszkodzenia mechaniczne, solidne i wytrzymałe,
  • stosunkowo tanie,
  • wyróżniają się ciekawym wzornictwem – doskonale prezentują się na blacie w nowoczesnej kuchni,
  • są tanie.

WADY

  • nie są w pełni odporne na korozję – myte pod bieżącą wodą lub silnymi detergentami mogą po pewnym czasie zardzewieć,
  • nie można ustawiać ich blisko źródła ciepła, gdyż szybko się nagrzewają, wpływając na temperaturę przechowywanego pieczywa,
  • na ich powierzchni często widać odciski palców.

Zalety i wady chlebaków metalowych

ZALETY

  • łatwe do utrzymania w czystości – można je myć pod bieżącą wodą oraz z użyciem detergentów,
  • są odporne na działanie wilgoci,
  • nie chłoną zapachu pieczywa, nie odbarwiają się,
  • są lekkie, odporne na zarysowania oraz tanie,
  • dostępne w wielu wzorach i kolorach.

WADY

  • prezentują się mniej estetycznie niż inne modele chlebaków,
  • nie zapewniają odpowiedniej cyrkulacji powietrza – w ich przypadku niezbędne są dodatkowe otwory,
  • tańsze modele z niskiej jakości tworzywa sztucznego nie są odporne na uszkodzenia mechaniczne.

Zalety i wady chlebaków bambusowych

ZALETY

  • przechowywane w nich pieczywo długo pozostaje świeże,
  • chlebaki bambusowe są odporne na uszkodzenia mechaniczne,
  • nie chłoną zapachu pieczywa, nie odbarwiają się,
  • są trwałe i wytrzymałe – mogą być użytkowane przez lata,
  • są łatwe do utrzymania w czystości.

WADY

  • są drogie.

Jak wybrać chlebak? Na co zwrócić uwagę?

Zakup odpowiedniego chleba wymaga zastanowienia i analizy dostępnych na rynku rozwiązań. Wybierając model do swojej kuchni, należy wziąć pod uwagę takie elementy jak:
  • wielkość chlebaka – uzależniona powinna być od ilości domowników i ilości spożywanego przez nich pieczywa. W przypadku singli lub małżeństwa wystarczy model niewielkich rozmiarów, który umożliwi przechowywanie jednego bochenka chleba. Wielkość chlebaka należy dostosować również do miejsca, w którym pojemnik ma stanąć. W małych kuchniach idealnym rozwiązaniem może okazać się chlebak narożny, który jest praktyczny i atrakcyjnie się prezentuje, a do tego nie zajmuje wiele przestrzeni;
  • design chlebaka – nowoczesne modele dostępne są w ciekawej i niecodziennej stylistyce. Chlebak retro będzie pasował zarówno do kuchni utrzymanej w stylistyce nawiązującej do lat 70., jak i w nowoczesnych wnętrzach. Utrzymany w jasnej kolorystyce sprawdzi się jako ciekawy dodatek do kuchni minimalistycznych oraz skandynawskich. Najbardziej uniwersalnymi rozwiązaniami są ponadczasowe chlebaki białe oraz czarne – ich proste formy, jednolity kolor oraz idealne wykonanie sprawiają, że pojemniki są nie tylko praktycznymi i użytecznymi akcesoriami, ale również atrakcyjną dekoracją pomieszczenia;
  • materiał, z jakiego jest wykonany – zalety i wady poszczególnych rozwiązań zostały przedstawione powyżej. Wybór pomiędzy modelami z konkretnego materiału uzależniony jest przede wszystkim od własnych preferencji i funkcjonalności pojemnika;
  • jakość wykonania – to jedno z podstawowych kryteriów. Niezależnie od rodzaju chlebaka powinien charakteryzować się on najwyższą jakością wykonania. Pokrywa musi być dopasowana do podstawy i płynnie się otwierać. Żaden z elementów pojemnika nie powinien posiadać rysek i uszkodzeń. Chlebaki plastikowe po wzięciu ich do ręki nie mogą się uginać i odkształcać;
  • dodatkowe funkcjonalności – nowoczesne chlebaki poza funkcją przechowywania pełnią również rolę deski do krojenia. W tym celu najczęściej wykorzystuje się ich pokrywę, która wykonana z odpornego na uszkodzenia bambusa lub szkła doskonale sprawdza się w tej funkcji.
Chlebaki mogą mieć tradycyjne, proste formy, a także nowoczesne kształty designerskich puszek i pojemników zamykanych pokrywką. Na uwagę zasługują również modele narożne pozwalające oszczędnie zagospodarować miejsce na blacie. Wybór odpowiedniego modela chlebaka uzależniony powinien być od potrzeb i preferencji domowników.
 
Udostępnij
5,0
4 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)