https://www.meblujesz.pl/wiadomosc/jaki-noz-do-pizzy-wybrac-jaki-kupic/10062/ 2018-07-20 08:25:48.000000

Jaki nóż do pizzy wybrać? Jaki kupić?

Krojenie gorącej pizzy zwykłym nożem to wyjątkowo trudne zadanie. Najlepszym narzędziem do tego jest odpowiedni nóż do pizzy. Jaki wybrać?

Nóż do pizzy – jakie ma zastosowanie?

Wbrew pozorom, nóż do pizzy może posłużyć nie tylko do krojenia pizzy, choć w tej czynności faktycznie spisuje się wzorowo. To przydatne narzędzie do krojenia, które można wykorzystać na wiele sposobów. Nóż do pizzy przyda się do:

  • Krojenia pizzy – to oczywiste i główne zastosowanie noża do pizzy. To narzędzie sprawdza się znakomicie właśnie podczas krojenia cienkiego ciasta pizzy (nawet gorącego). Nóż do pizzy pozwala na jej wygodne pokrojenie na równe, estetyczne kawałki.
  • Krojenia innych ciast pieczonych bez formy – bezpośrednio na dużej blaszce i papierze do pieczenia można upiec pizzę, ale też kruche ciasto (na przykład galette), które także niewygodnie jest kroić zwykłym nożem. Nóż do pizzy sprawdza się w tej sytuacji o wiele lepiej.
  • Krojenia upieczonego ciasta francuskiego – to kolejne zastosowanie dla noża do pizzy. Krojenie upieczonego ciasta francuskiego zwykłym nożem jest niewygodne, a nóż do pizzy sprawdza się w tej roli całkiem dobrze.

Jakie są rodzaje noży do pizzy?

Większość noży do pizzy przypomina duże radełko do ciasta i faktycznie tak działa. Na wygodnym drążku osadzone jest okrągłe ostrze. Jak się nazywa nóż do pizzy tego typu? Właściwie mówi się na niego, po prostu, „nóż do pizzy”, ale w rzeczywistości nie jest to wcale jedyna opcja krojenia pizzy. Oto najpopularniejsze rozwiązania do krojenia pizzy:

  • Nóż do pizzy (radełko) – najczęściej stosowane, najbardziej popularne i praktyczne rozwiązanie. Noże tego typu są dostępne w ofercie większości marek, które produkują kuchenne akcesoria.
  • Nożyce do pizzy z łopatką – ciekawe rozwiązanie do docinania kawałków pizzy i ich nakładania. Nożyce z łopatką do pizzy sprawdzają się najlepiej w przypadku pizzy okrągłej (łopatka jest trójkątna).
  • Nóż do pizzy rower – designerski i interesujący wariant noża do pizzy. Wygląda ciekawie, dlatego świetnie sprawdzi się na imprezach.
  • Duże ostrze do siekania – stosowane często do siekania ziół, ma łukowaty kształt i dwa lub jeden uchwyt. Można nim kroić pizzę na dowolne kawałki.

Powyższe rodzaje noży do pizzy to nie jedyne rozwiązania. Ciekawostką może być laserowy nóż do pizzy, który ma, co prawda, metalowe ostrze, ale ma również wskaźnik laserowy, który idealnie wytycza linię cięcia.

Jak wybrać nóż do pizzy?

Oferta noży do krojenia pizzy jest szeroka i mocno zróżnicowana. Wiele egzemplarzy jest do siebie podobnych pod względem kształtu, a nawet rozmiaru, ale i tak nie oznacza to, że będą równie dobrym wyborem. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na poniższe kwestie:

  • Rodzaj noża do pizzy – do wyboru mamy zarówno noże o kształcie radełka, jak również noże w bardzo fantazyjnych kształtach.
  • Wielkość ostrza – warto wybierać noże z większą średnicą ostrza – są wygodniejsze w użytkowaniu, gdy chce się nimi pokroić pizzę na grubym cieście lub inny rodzaj wypieków.
  • Materiał wykonania – choć zdarzają się noże do pizzy z tworzywa sztucznego, to najskuteczniejsze i najpopularniejsze są noże z ostrzem stalowym.
  • Marka – noże do krojenia pizzy są obecne w ofercie większości marek, które mają w swoim asortymencie akcesoria kuchenne. Dobrym rozwiązaniem może okazać się nóż do pizzy Tefal, nóż do pizzy Fiskars, nóż do pizzy Tescoma albo nóż do pizzy Tupperware, ale w ofercie innych marek także można znaleźć dobrze wykonane noże do krojenia pizzy.
  • Cena – warto zwrócić uwagę na cenę i na jej stosunek do oferowanej jakości produktu.
  • Design – jeśli cenimy dobry design, warto zwrócić uwagę na markowe, solidnie wykonane i estetyczne noże do pizzy. Akcesoria tego typu można znaleźć w różnych wariantach kolorystycznych, a nawet w różnych kształtach.

Jak naostrzyć nóż do pizzy?

Noże do pizzy z wyższej półki cenowej mogą być wyposażone w ostrzałkę, ale jeśli podobnego rozwiązania nie dołączono do wybranego noża, możemy naostrzyć go w odpowiedniej ostrzałce, przez którą przeciąga się ostrze noża.

Noże do pizzy są przydatnym gadżetem kuchennym, który nie kosztuje wiele, a zdecydowanie podnosi komfort krojenia i serwowania pizzy oraz innych wypieków na blaszce lub kamieniu. Wybrany w staranny i przemyślany sposób, nóż do pizzy może posłużyć nam przez wiele lat.

Podobne artykuły
 

Nóż do pizzy – jakie ma zastosowanie?

Wbrew pozorom, nóż do pizzy może posłużyć nie tylko do krojenia pizzy, choć w tej czynności faktycznie spisuje się wzorowo. To przydatne narzędzie do krojenia, które można wykorzystać na wiele sposobów. Nóż do pizzy przyda się do:

  • Krojenia pizzy – to oczywiste i główne zastosowanie noża do pizzy. To narzędzie sprawdza się znakomicie właśnie podczas krojenia cienkiego ciasta pizzy (nawet gorącego). Nóż do pizzy pozwala na jej wygodne pokrojenie na równe, estetyczne kawałki.
  • Krojenia innych ciast pieczonych bez formy – bezpośrednio na dużej blaszce i papierze do pieczenia można upiec pizzę, ale też kruche ciasto (na przykład galette), które także niewygodnie jest kroić zwykłym nożem. Nóż do pizzy sprawdza się w tej sytuacji o wiele lepiej.
  • Krojenia upieczonego ciasta francuskiego – to kolejne zastosowanie dla noża do pizzy. Krojenie upieczonego ciasta francuskiego zwykłym nożem jest niewygodne, a nóż do pizzy sprawdza się w tej roli całkiem dobrze.

Jakie są rodzaje noży do pizzy?

Większość noży do pizzy przypomina duże radełko do ciasta i faktycznie tak działa. Na wygodnym drążku osadzone jest okrągłe ostrze. Jak się nazywa nóż do pizzy tego typu? Właściwie mówi się na niego, po prostu, „nóż do pizzy”, ale w rzeczywistości nie jest to wcale jedyna opcja krojenia pizzy. Oto najpopularniejsze rozwiązania do krojenia pizzy:

  • Nóż do pizzy (radełko) – najczęściej stosowane, najbardziej popularne i praktyczne rozwiązanie. Noże tego typu są dostępne w ofercie większości marek, które produkują kuchenne akcesoria.
  • Nożyce do pizzy z łopatką – ciekawe rozwiązanie do docinania kawałków pizzy i ich nakładania. Nożyce z łopatką do pizzy sprawdzają się najlepiej w przypadku pizzy okrągłej (łopatka jest trójkątna).
  • Nóż do pizzy rower – designerski i interesujący wariant noża do pizzy. Wygląda ciekawie, dlatego świetnie sprawdzi się na imprezach.
  • Duże ostrze do siekania – stosowane często do siekania ziół, ma łukowaty kształt i dwa lub jeden uchwyt. Można nim kroić pizzę na dowolne kawałki.

Powyższe rodzaje noży do pizzy to nie jedyne rozwiązania. Ciekawostką może być laserowy nóż do pizzy, który ma, co prawda, metalowe ostrze, ale ma również wskaźnik laserowy, który idealnie wytycza linię cięcia.

Jak wybrać nóż do pizzy?

Oferta noży do krojenia pizzy jest szeroka i mocno zróżnicowana. Wiele egzemplarzy jest do siebie podobnych pod względem kształtu, a nawet rozmiaru, ale i tak nie oznacza to, że będą równie dobrym wyborem. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na poniższe kwestie:

  • Rodzaj noża do pizzy – do wyboru mamy zarówno noże o kształcie radełka, jak również noże w bardzo fantazyjnych kształtach.
  • Wielkość ostrza – warto wybierać noże z większą średnicą ostrza – są wygodniejsze w użytkowaniu, gdy chce się nimi pokroić pizzę na grubym cieście lub inny rodzaj wypieków.
  • Materiał wykonania – choć zdarzają się noże do pizzy z tworzywa sztucznego, to najskuteczniejsze i najpopularniejsze są noże z ostrzem stalowym.
  • Marka – noże do krojenia pizzy są obecne w ofercie większości marek, które mają w swoim asortymencie akcesoria kuchenne. Dobrym rozwiązaniem może okazać się nóż do pizzy Tefal, nóż do pizzy Fiskars, nóż do pizzy Tescoma albo nóż do pizzy Tupperware, ale w ofercie innych marek także można znaleźć dobrze wykonane noże do krojenia pizzy.
  • Cena – warto zwrócić uwagę na cenę i na jej stosunek do oferowanej jakości produktu.
  • Design – jeśli cenimy dobry design, warto zwrócić uwagę na markowe, solidnie wykonane i estetyczne noże do pizzy. Akcesoria tego typu można znaleźć w różnych wariantach kolorystycznych, a nawet w różnych kształtach.

Jak naostrzyć nóż do pizzy?

Noże do pizzy z wyższej półki cenowej mogą być wyposażone w ostrzałkę, ale jeśli podobnego rozwiązania nie dołączono do wybranego noża, możemy naostrzyć go w odpowiedniej ostrzałce, przez którą przeciąga się ostrze noża.

Noże do pizzy są przydatnym gadżetem kuchennym, który nie kosztuje wiele, a zdecydowanie podnosi komfort krojenia i serwowania pizzy oraz innych wypieków na blaszce lub kamieniu. Wybrany w staranny i przemyślany sposób, nóż do pizzy może posłużyć nam przez wiele lat.

Podobne artykuły
 
Kategoria: Poradniki
Data: 17.07.2018
Social
5,0
1 ocena
Moja ocena
Twój podpis zostanie zapamiętany i będzie wyświetlał się przy recenzjach, zapytaniach technicznych oraz komentarzach. Podpis możesz w każdej chwili zmienić w ustawieniach swojego konta.
Lista komentarzy jest pusta.