https://www.meblujesz.pl/wiadomosc/jaki-tasak-do-kuchni-wybrac-jak-go-uzywac/10129/ 2018-07-19 06:49:21.000000

Jaki tasak do kuchni wybrać? Jak go używać?

Do czego służy tasak? Czy warto mieć go w swojej kuchni?

Idealny do ćwiartowania mięsa, rąbania kości, miażdżenia czosnku, krojenia warzyw. O jakim narzędziu mowa? Oczywiście o tasaku. Nie ma jednego uniwersalnego noża kuchennego, przy pomocy którego można by było wykonać wszystkie zadania – kroić, obierać, szatkować, siekać, trybować, dekorować oraz rąbać. Nie bez powodu noże sprzedawane są w zestawach, w których każde narzędzie ma swoje określone zastosowanie. Niektóre z nich mogą spełniać więcej niż jedno zadanie. Jednym z takich narzędzi jest właśnie tasak.

Tasak – do czego służy? Dlaczego warto go kupić?

Jak wygląda tasak? To duży nóż, o bardzo ostrej klindze. Ma charakterystyczny wygląd – długą, dużą, prostokątną głownię oraz dość krótką rękojeść. Niekiedy klinga tasaka nie ma kształtu idealnego prostokąta – góra głowni jest lekko łukowata i posiada okrągły otwór.

Tasak jest nożem, który ma wiele zastosowań w kuchni. Najczęściej oprawia się nim mięso – narzędzie to poradzi sobie nawet z jego najbardziej włóknistymi kawałkami. Przy pomocy tasaka można również rąbać kości. Wydawać by się mogło, że to nóż stworzony tylko dla mięsożerców. Nic bardziej mylnego! Przy pomocy tego ostrego narzędzia można łatwo pokroić nawet najtwardsze warzywa – marchewkę, pietruszkę czy seler. Tasak wykorzystywany jest również do siekania oraz miażdżenia. Czosnek położony na desce i przyciśnięty tasakiem, łatwo się podda. To jeszcze nie koniec. Jego duża klinga umożliwia przenoszenie pokrojonych lub zmiażdżonych składników do garnka czy też na patelnię. Jak widać tasak to bardzo użyteczne narzędzie. Z jednej strony można traktować go jako małą siekierkę do rąbania kości, z drugiej – jako narzędzia do krojenia cienkich i precyzyjnych plasterków mięsa na kotlety.

Rodzaje tasaka

Ze względu na wielkość można wyróżnić trzy rodzaje tasaków – duży, średni i mały. Największe tasaki ważą nawet ok. 1 kg, a wielkość ich klingi dochodzi do 35 cm na 10 cm. Grubość ostrza takiego noża to ok. 4 mm. Przy pomocy tego narzędzia można łatwo rąbać kości, trudniej jednak pokroić nim precyzyjnie mięso albo posiekać warzywa. Nóż ten jest po prostu zbyt duży i ciężki, aby można było nim swobodnie operować.

Tasak średniej wielkości to uniwersalne narzędzie służące do obróbki zarówno mięsa, jak i warzyw. Jest on najczęściej wybieranym rodzajem tasaka. Nie jest zbyt ciężki i o wiele łatwiej nim operować, nie jest też za lekki i za jego pomocą można rąbać kości. W tym przypadku długość całego noża osiąga ok. 30 cm, a klingi 20 cm. Szerokość ostrza nie przekracza 10 cm, a jego grubość 2 mm.

Najmniejsze tasaki służą przede wszystkim do krojenia i siekania. Są małe i lekkie. Taki typ noża używany jest najczęściej w kuchni chińskiej. Narzędzia te są cienkie i nie nadają się do rąbania kości. Tasak chiński ma zazwyczaj mniej niż 20 cm długości.

Jaki tasak kupić?

Zastanawiając się nad tym, jaki tasak wybrać, warto wcześniej zapoznać się z ofertą dostępną na rynku, określić do czego tak właściwie nóż będzie wykorzystywany oraz jaką kwotę jest się w stanie na niego przeznaczyć.

Cena tasaka zależy od kilku czynników – przede wszystkim od jego wielkości, materiału, z jakiego jest wykonany oraz od producenta.

  1. Wielkość tasaka. Jak zostało opisane powyżej, tasaki mogą mieć różną wielkość. Ich możliwości uzależnione są od rozmiaru i grubości klingi oraz trzonka.
  2. Materiał, z jakiego wykonany jest nóż. Głownie tasaków zrobione są zazwyczaj ze stali węglowej lub ze stali nierdzewnej i posiadają drewniane lub metalowe trzonki. Klingi wykonane ze stali węglowej można bardzo dobrze zaostrzyć. Wadą tego materiału jest jednak podatność na korozje. Z kolei odpowiednio pielęgnowane ostrza ze stali nierdzewnej są prawie całkowicie odporne na niszczenie, jednak nie da się ich zaostrzyć do takiego stopnia, jak tych wykonanych ze stali węglowej.
  3. Producent tasaka. Tasak kuchenny jest jednym z droższych rodzajów noży. Trzeba jednak pamiętać o tym, iż jest to zakup na lata – przynajmniej w teorii. Aby stało się tak w rzeczywistości, warto wybierać narzędzia sprawdzonych producentów, którzy sprzedają swoje produkty z dożywotnią gwarancją. Zakup akcesoriów kuchennych dobrego producenta daje praktycznie stuprocentową pewność, iż kupiony produkt jest towarem najwyższej jakości.

Jak używać tasaka?

Przede wszystkim trzeba być bardzo ostrożnym. Tasak to jeden z najostrzejszych noży – nadaje się nawet do rąbania kości, tak więc nietrudno się nim zranić. Mistrzowie kuchni z łatwością używają go nawet do siekania – dynamicznymi ruchami są w stanie pokroić warzywa w kilka sekund.

Jak kroić tasakiem? Tasak średniej wielkości ma najwięcej zastosowań – dużym ciężko siekać i precyzyjnie kroić, mały nie poradzi sobie z rąbaniem kości. Najbardziej uniwersalnym jest więc nóż średni. Jego przednia część klingi może być wykorzystana do krojenia, obierania lub filetowania, z kolei część ostrza bliższa rękojeści służy do siekania z użyciem większej siły. To jeszcze nie wszystko! Trzonek tasaka oraz tępa część głowni z powodzeniem zastąpią tłuczek do mięsa.

Jak trzymać tasak? Nóż należy złapać za trzonek – tuż przy połączeniu z klingą, po jednej stronie głowni położyć kciuk, a po drugiej palec wskazujący, pozostałymi palcami trzymać rękojeść. Ułożenie dłoni w taki, a nie inny sposób zapewni kontrolę nad nożem i ułatwi pracę.

Tasak do mięsa powinien charakteryzować się wykonanym z dobrego materiału, ostrym i grubym ostrzem. To właśnie za jego pomocą można porcjować mięso albo kroić najtwardsze warzywa. Tasak powinien dobrze leżeć w dłoni, ponieważ od wieków jest jednym z najostrzejszych typów noży.

Podobne artykuły
 

Idealny do ćwiartowania mięsa, rąbania kości, miażdżenia czosnku, krojenia warzyw. O jakim narzędziu mowa? Oczywiście o tasaku. Nie ma jednego uniwersalnego noża kuchennego, przy pomocy którego można by było wykonać wszystkie zadania – kroić, obierać, szatkować, siekać, trybować, dekorować oraz rąbać. Nie bez powodu noże sprzedawane są w zestawach, w których każde narzędzie ma swoje określone zastosowanie. Niektóre z nich mogą spełniać więcej niż jedno zadanie. Jednym z takich narzędzi jest właśnie tasak.

Tasak – do czego służy? Dlaczego warto go kupić?

Jak wygląda tasak? To duży nóż, o bardzo ostrej klindze. Ma charakterystyczny wygląd – długą, dużą, prostokątną głownię oraz dość krótką rękojeść. Niekiedy klinga tasaka nie ma kształtu idealnego prostokąta – góra głowni jest lekko łukowata i posiada okrągły otwór.

Tasak jest nożem, który ma wiele zastosowań w kuchni. Najczęściej oprawia się nim mięso – narzędzie to poradzi sobie nawet z jego najbardziej włóknistymi kawałkami. Przy pomocy tasaka można również rąbać kości. Wydawać by się mogło, że to nóż stworzony tylko dla mięsożerców. Nic bardziej mylnego! Przy pomocy tego ostrego narzędzia można łatwo pokroić nawet najtwardsze warzywa – marchewkę, pietruszkę czy seler. Tasak wykorzystywany jest również do siekania oraz miażdżenia. Czosnek położony na desce i przyciśnięty tasakiem, łatwo się podda. To jeszcze nie koniec. Jego duża klinga umożliwia przenoszenie pokrojonych lub zmiażdżonych składników do garnka czy też na patelnię. Jak widać tasak to bardzo użyteczne narzędzie. Z jednej strony można traktować go jako małą siekierkę do rąbania kości, z drugiej – jako narzędzia do krojenia cienkich i precyzyjnych plasterków mięsa na kotlety.

Rodzaje tasaka

Ze względu na wielkość można wyróżnić trzy rodzaje tasaków – duży, średni i mały. Największe tasaki ważą nawet ok. 1 kg, a wielkość ich klingi dochodzi do 35 cm na 10 cm. Grubość ostrza takiego noża to ok. 4 mm. Przy pomocy tego narzędzia można łatwo rąbać kości, trudniej jednak pokroić nim precyzyjnie mięso albo posiekać warzywa. Nóż ten jest po prostu zbyt duży i ciężki, aby można było nim swobodnie operować.

Tasak średniej wielkości to uniwersalne narzędzie służące do obróbki zarówno mięsa, jak i warzyw. Jest on najczęściej wybieranym rodzajem tasaka. Nie jest zbyt ciężki i o wiele łatwiej nim operować, nie jest też za lekki i za jego pomocą można rąbać kości. W tym przypadku długość całego noża osiąga ok. 30 cm, a klingi 20 cm. Szerokość ostrza nie przekracza 10 cm, a jego grubość 2 mm.

Najmniejsze tasaki służą przede wszystkim do krojenia i siekania. Są małe i lekkie. Taki typ noża używany jest najczęściej w kuchni chińskiej. Narzędzia te są cienkie i nie nadają się do rąbania kości. Tasak chiński ma zazwyczaj mniej niż 20 cm długości.

Jaki tasak kupić?

Zastanawiając się nad tym, jaki tasak wybrać, warto wcześniej zapoznać się z ofertą dostępną na rynku, określić do czego tak właściwie nóż będzie wykorzystywany oraz jaką kwotę jest się w stanie na niego przeznaczyć.

Cena tasaka zależy od kilku czynników – przede wszystkim od jego wielkości, materiału, z jakiego jest wykonany oraz od producenta.

  1. Wielkość tasaka. Jak zostało opisane powyżej, tasaki mogą mieć różną wielkość. Ich możliwości uzależnione są od rozmiaru i grubości klingi oraz trzonka.
  2. Materiał, z jakiego wykonany jest nóż. Głownie tasaków zrobione są zazwyczaj ze stali węglowej lub ze stali nierdzewnej i posiadają drewniane lub metalowe trzonki. Klingi wykonane ze stali węglowej można bardzo dobrze zaostrzyć. Wadą tego materiału jest jednak podatność na korozje. Z kolei odpowiednio pielęgnowane ostrza ze stali nierdzewnej są prawie całkowicie odporne na niszczenie, jednak nie da się ich zaostrzyć do takiego stopnia, jak tych wykonanych ze stali węglowej.
  3. Producent tasaka. Tasak kuchenny jest jednym z droższych rodzajów noży. Trzeba jednak pamiętać o tym, iż jest to zakup na lata – przynajmniej w teorii. Aby stało się tak w rzeczywistości, warto wybierać narzędzia sprawdzonych producentów, którzy sprzedają swoje produkty z dożywotnią gwarancją. Zakup akcesoriów kuchennych dobrego producenta daje praktycznie stuprocentową pewność, iż kupiony produkt jest towarem najwyższej jakości.

Jak używać tasaka?

Przede wszystkim trzeba być bardzo ostrożnym. Tasak to jeden z najostrzejszych noży – nadaje się nawet do rąbania kości, tak więc nietrudno się nim zranić. Mistrzowie kuchni z łatwością używają go nawet do siekania – dynamicznymi ruchami są w stanie pokroić warzywa w kilka sekund.

Jak kroić tasakiem? Tasak średniej wielkości ma najwięcej zastosowań – dużym ciężko siekać i precyzyjnie kroić, mały nie poradzi sobie z rąbaniem kości. Najbardziej uniwersalnym jest więc nóż średni. Jego przednia część klingi może być wykorzystana do krojenia, obierania lub filetowania, z kolei część ostrza bliższa rękojeści służy do siekania z użyciem większej siły. To jeszcze nie wszystko! Trzonek tasaka oraz tępa część głowni z powodzeniem zastąpią tłuczek do mięsa.

Jak trzymać tasak? Nóż należy złapać za trzonek – tuż przy połączeniu z klingą, po jednej stronie głowni położyć kciuk, a po drugiej palec wskazujący, pozostałymi palcami trzymać rękojeść. Ułożenie dłoni w taki, a nie inny sposób zapewni kontrolę nad nożem i ułatwi pracę.

Tasak do mięsa powinien charakteryzować się wykonanym z dobrego materiału, ostrym i grubym ostrzem. To właśnie za jego pomocą można porcjować mięso albo kroić najtwardsze warzywa. Tasak powinien dobrze leżeć w dłoni, ponieważ od wieków jest jednym z najostrzejszych typów noży.

Podobne artykuły
 
Kategoria: Poradniki
Data: 18.07.2018
Social
5,0
2 oceny
Moja ocena
Twój podpis zostanie zapamiętany i będzie wyświetlał się przy recenzjach, zapytaniach technicznych oraz komentarzach. Podpis możesz w każdej chwili zmienić w ustawieniach swojego konta.
Lista komentarzy jest pusta.