Chochle (24)

Chochle

(24)
Dostępność w Netpunkcie/Czas wysyłki
Wybierz
Odbierz teraz w Netpunkcie
Kraków, Aleja Pokoju 78
Warszawa-Ursynów, Aleja KEN 83/U7
Warszawa-Białołęka, Modlińska 176
Łódź-Bałuty, Żurawia 3/5
Warszawa-Centrum, Aleje Jerozolimske 56
Kraków-Presto, Mogilska 97
Kraków, Wadowicka 6/9 Buma
Wysyłka
natychmiastowa
w 1 dzień roboczy
do 2 dni roboczych
Cena (zł):
  • Sortowanie domyślne
  • Cena - od najniższej
  • Cena - od najwyższej
  • Po popularności
  • Po ocenach klientów
  • Po ilości komentarzy
 Tefal Tefal K20604 Czarny, Czerwony, Stal nierdzewna durszlak
 Tescoma Chochla mała Space Line (638002.00)
 Tescoma Chochla Space Line (638003.00)
 Tescoma  Chochla do sosów SPACE LINE
 Tescoma  Chochelka do słoików do przetworów DELLA CASA
 Tescoma  Chochla SPACE TONE, żółty
 Tescoma  Chochla SPACE TONE, czerwony
 Tescoma  Chochla SPACE TONE, zielony
 Tescoma  Chochla do spaghetti SPACE TONE, żółty
 Tescoma  Chochla do spaghetti SPACE TONE, czerwony
 Tescoma  Chochla do spaghetti SPACE TONE, zielony
 Tescoma  Chochla GrandCHEF 6 cm, 0.05 l
 Tescoma  Chochla do spaghetti PRESTO
 Tescoma  Chochla GrandCHEF ø 7 cm, 0.07 l
 Tescoma  Chochla GrandCHEF ø 8 cm, 0.1 l
 Tescoma  Chochla PRESTO
 Tescoma  Chochla GrandCHEF ø 10 cm, 0.2 l
 Tescoma  Chochla mała PRESTO
 Tescoma  Chochla PRESTO GT
 Tescoma  Chochla GrandCHEF ø 9 cm, 0.15 l
 Tescoma  Chochla do sosu GrandCHEF
 Tescoma  Chochla GrandCHEF
 Tescoma  Chochla do sosu PRESIDENT
 President Chochla Tescoma (638663)

Chochle – jaką wybrać?

Chochla do zupy to podstawowy, jeden z najbardziej znanych i wyrafinowanych gadżetów kuchennych. W końcu jak podać niedzielny rosół dla całej rodziny jeśli nie przy pomocy eleganckiej łyżki? Albo świąteczną zupę grzybową, sosy, kompot czy poncz? Nabierki do zupy nadają stylu i klasy każdej serwowanej potrawie. Dowiedz się zatem, jak wybrać odpowiednią dla siebie.

Chochla – co to?

Chochle kuchenne to głębokie łyżki powalające nam nabrać zupę, kompot czy poncz, jak również wyłowić gotujące się pierogi, kluski śląskie, czy też zebrać nieestetyczną pianę, zwaną szumowinami. Te wielozadaniowe nabieraki nadają też każdej potrawie bardziej wyrafinowanego charakteru. W końcu nie tylko ułatwiają nabieranie sosu czy innej płynnej potrawy, ale także przepięknie prezentują się w wazie, w której możemy serwować na przykład zupę.

Warto zaopatrzyć się w kilka rodzajów chochli, bowiem nie każdy będzie odpowiedni do danego dania. Jeśli chcemy nabrać odrobiny sosu, to chochla do zupy się tutaj nie sprawdzi – do tego użyjemy takiej o nieco mniejszej pojemności. Z kolei ta do sosu będzie nieprzydatna, jeśli przyjdzie nam wyławiać pierogi czy knedle z wrzątku. Nie mniej ważny jest także materiał wykonania, zdobienia oraz styl. Jak zatem wybrać chochlę do zupy?

Chochle emaliowane – eleganckie i stylowe

Chochle emaliowane to jedne z bardziej eleganckich nabieraków do zup, sosów czy wyławiania pierogów. To klasyczne łyżki, które najczęściej spotykamy w domach naszych babć. Aż szkoda, że nie są bardziej rozpowszechnione, bowiem to dzięki nim potrawy nabierają stylu i klasy. Emaliowane chochle, białe lub z dodatkowymi zdobieniami, często zdobiły niegdyś kuchnie oraz stoły szlacheckie. Dziś doskonale podkreślają odświętny charakter uroczystości, podczas których potyka się cała rodzina.

Chochle emaliowane są odporne na zarysowania, wysokie temperatury, a przy tym można je łatwo czyścić. Zawieszone nad kuchenką będą stanowiły jej ciekawą ozdobę, zwłaszcza jeśli jest urządzona w rustykalnym stylu.

Chochle aluminiowe – proste i klasyczne

Chochle aluminiowe to wciąż jedne z najczęściej wybieranych nabieraków do zupy. One również nadadzą wnętrzu unikalnego charakteru – sprawdzą się zwłaszcza, jeśli lubimy stylizacje nawiązujące do dość modnego w ostatnim czasie PRL-u. Są wprawdzie wytrzymałe, ale nierzadko się wyginają i tracą swój pierwotny kształt. Poza tym, łatwiej też ulegają zarysowaniom, zabrudzeniom i przebarwieniom. Jeśli jednak będziemy o nie odpowiednio dbać, mogą służyć nam latami. Pamiętajmy, że chochla aluminiowa pozostawiona w gotującej się zupie szybko się nagrzewa i może nas poparzyć. Liczmy się też z tym, że może pozostawiać metaliczny posmak.

Chochla szklana – nowoczesna elegancja

Chochle szklane to nowsza wersja klasycznych nabieraków. Doskonale prezentują się w nowoczesnych i minimalistycznych pomieszczeniach, zwłaszcza jeżeli posiadamy w tym stylu również naczynia i garnki. W takim wypadku, chochla staje się ich idealnym uzupełnieniem i dodaje całości bardziej wyszukanej elegancji. Oprócz tego, jest wytrzymała i odporna na wysokie temperatury. Można ją myć w zmywarce, nie przesiąka zapachami, a przy tym nie wpływa na smak potraw.

Chochla drewniana – rustykalna klasyka

To również klasyka gatunku. Dobrze prezentuje się w kuchniach utrzymanych w stylu rustykalnym bądź retro. Warto jednak pamiętać, że słabej jakości drewniane łyżki mogą nasiąkać wodą i puchnąć. Dlatego zawsze wybierajmy takie, na które położono grubą warstwę lakieru zabezpieczającego. Oprócz tego, mogą niestety chłonąć barwy potraw i ulegać trwałym przebarwieniom. Z drugiej strony, drewniane chochle są jednak bardzo uniwersalne i pasują oraz sprawdzają się w każdej kuchni.

Chochla nierdzewna – uniwersalna i ponadczasowa

Dużą popularnością cieszą się również chochle nierdzewne. Są proste a zarazem estetyczne i eleganckie. Pasują do wielu okazji i aranżacji kuchennych. Poza tym są wytrzymałe, nie rysują się, nie wydzielają szkodliwych substancji, ani nie wpływają na smak potraw. Można je również myć w zmywarce. Godnymi polecenia chochlami tego typu są produkty firm: President, Tecoma, GSM City oraz Tefal.

Chochla plastikowa – ogromny wybór kolorów i wzorów

Chochle plastikowe nie należą do najtrwalszych. Nietrudno o ich ułamanie czy ukruszenie mechaniczne. Ich ogromną zaletą jest jednak fakt, że dostępne są w różnych wariantach kolorystycznych oraz wzorach. Idealna dla dzieci lub miłośników kuchennych gadżetów będzie na przykład taka o kształcie dinozaura, biedronki czy potwora z Loch Ness. W wielu przypadkach posiadają one nóżki, na których mogą samodzielnie stać.

Jaką pojemność powinna mieć chochla?

Ważną kwestię stanowi również pojemność i rozmiar chochli. Jak powinny prezentować się te parametry w przypadku poszczególnych rodzajów chochli?
  • Chochla do sosów-Chochle do sosów są nieco większe od przeciętnej łyżki, którą jemy zupę. Najczęściej są wygięte w kształt łódeczki lub posiadają dzióbek ułatwiający nabieranie i nalewanie płynu na potrawę. Przeważnie mają niewielką pojemność, między 15 a 30 ml.
  • Chochla do zupy-Jej pojemność będzie większa niż łyżki do sosów. W tym wypadku najlepiej sprawdzi się duży nabierak – 300 lub 350 ml, który ułatwi nabieranie dużych ilości płynu (przyda się zwłaszcza, gdy odwiedzi nas wielu gości). Na co dzień, jeśli ta pomność jest dla nas zbyt duża, dobrze sprawdzi się nieco mniejsza – około 200-250 ml. Warto zaopatrzyć się w chochelkę do zupy z dzióbkiem, który ułatwi nam nalewanie płynów na talerz, bez rozlewania.
  • Chochla cedzakowa-Dzięki niej z łatwością wyłowimy pierogi, knedle, kluski śląskie, czy też zbierzemy gromadzące się na powierzchni zupy szumowiny. Ze względu na tę ostatnią funkcję, dość często możemy ją również znaleźć pod nazwą „szumowinka”. Jej cechą charakterystyczną jest podziurkowane dno lub sitko, a także płaski lub delikatnie zgłębiony kształt. Modelem z wgłębieniem znacznie łatwiej nabierać pierogi czy kluski. Chochle cedzakowe mają rozmiary podawane w centymetrach – najczęściej wynoszą one 14 cm.
  • Oprócz pojemności czy rozmiaru chochli, ważna jest również długość jej rączki. Jeśli będzie bowiem zbyt krótka, opary z gotującej się wody mogą nas poparzyć, czy też utrudnić nakładanie potrawy na talerz. Zadbajmy o wybór produktu z rączką o długości około 36-40 cm.