Młynki do kawy i przypraw (51)

Młynki do kawy i przypraw

(51)
Dostępność w Netpunkcie/Czas wysyłki
Wybierz
Odbierz teraz w Netpunkcie
Kraków, Aleja Pokoju 78
Warszawa-Ursynów, Aleja KEN 83/U7
Warszawa-Białołęka, Modlińska 176
Łódź-Bałuty, Żurawia 3/5
Warszawa-Centrum, Aleje Jerozolimske 56
Kraków-Presto, Mogilska 97
Kraków, Wadowicka 6/9 Buma
Wysyłka
natychmiastowa
w 1 dzień roboczy
do 2 dni roboczych
Cena (zł):
  • Sortowanie domyślne
  • Cena - od najniższej
  • Cena - od najwyższej
  • Po popularności
  • Po ocenach klientów
  • Po ilości komentarzy
 KLAUSBERG KLAUSBERG MŁYNEK DO SOLI I PIEPRZU ZESTAW KB-7257
 KLAUSBERG RĘCZNY MŁYNEK DO KAWY KLAUSBERG KB-7341
 KLAUSBERG RĘCZNY MŁYNEK DO KAWY KLAUSBERG KB-7249
 KingHoff MŁYNEK DO PIEPRZU I SOLNICZKA KINGHOFF KH-4677
 WMF WMF - stainless steel / black
 KLAUSBERG RĘCZNY MŁYNEK DO KAWY KLAUSBERG KB-7176
 KingHoff MŁYNEK DO PIEPRZU I SOLNICZKA KINGHOFF KH-4680
 KingHoff MŁYNEK DO PIEPRZU SOLI KINGHOFF KH-4041 DUET
 KLAUSBERG KLAUSBERG MŁYNEK DO PIEPRZU 2W1 KB-7017
 KLAUSBERG RĘCZNY MŁYNEK DO KAWY KLAUSBERG KB-7340
 Saturn Młynek do kawy Saturn ST-CM1033 czarny
 KingHoff KINGHOFF MŁYNEK DO MIELENIA KAWY KH-1204
 KASSEL AKACJOWY MŁYNEK DO PIEPRZU SOLI 25cm KASSEL 93572
 KingHoff RĘCZNY MŁYNEK DO KAWY PRZYPRAW KINGHOFF KH-4144
 Saturn Młynek do kawy Saturn ST-CM1033 biały
 KingHoff KINGHOFF MŁYNEK DO MIELENIA KAWY KH-4147
 KingHoff PODWÓJNY MŁYNEK DO PIEPRZU I SOLI KINGHOFF KH-4159
 KASSEL ZESTAW MŁYNKÓW DO PIEPRZU I SOLI KASSEL 93578
 KLAUSBERG MŁYNEK DO PIEPRZU SOLI 40cm KLAUSBERG KB-7028
 KingHoff KINGHOFF MŁYNEK DO MIELENIA KAWY KH-1205
 KASSEL AKACJOWY MŁYNEK DO PIEPRZU + SOLNICZKA KASSEL 93575
 Saturn Młynek do kawy Saturn ST-CM0178 czarny
 KASSEL MŁYNEK DO PIEPRZU SOLI KASSEL 93579
 Bosch Młynek do kawy TSM6A017C kremowy-kremowy        TSM6A017C
 KASSEL AKACJOWY MŁYNEK DO PIEPRZU SOLI 31,5cm KASSEL 93573
 KASSEL AKACJOWY MŁYNEK DO PIEPRZU + SOLNICZKA KASSEL 93574
 Tescoma  Młynek do kawy HANDY
 Tala Młynek do soli niebieski 20 cm

Młynki do kawy i przypraw

Któż z nas nie lubi świeżo zmielonej kawy? Już sam jej zapach potrafi wprowadzić nas w miły nastrój. Świeżo zmielone ziarna kawy czy przypraw są bardziej wyraziste nie tylko w zapachu, ale i co najważniejsze w smaku. Pytanie tylko, jaki wybrać młynek do kawy a jaki do przypraw?

O tym, że warto posiadać w swoim domu młynek do kawy i przypraw nie trzeba nikogo przekonywać. Własnoręcznie zmielone ziarna są aromatyczne oraz nadają parzonej kawie wyrazistego smaku. Tak przygotowana kawa może konkurować z tymi, które oferują nam najlepsze kawiarnie. Również i przyprawy wiele zyskują na jakości jeśli są świeżo zmielone – jedna i ta sama potrawa może zupełnie inaczej smakować, jeśli zostanie przygotowana ze świeżo zmielonych przypraw. Sprawdź zatem jak wybrać najlepszy dla siebie młynek do kawy i przypraw.

Młynek do kawy i przypraw – ręczny czy elektryczny?

Ręczne młynki do kawy czy przypraw możemy określić mianem wolnoobrotowych. Ich niska prędkość obrotowa korzystnie wpływa na jakość produktu końcowego, bowiem ziarna znajdujące się wewnątrz nie są nagrzewane jak to jest w przypadku ich elektrycznych odpowiedników. Dzięki temu, nie tracą na swoim smaku czy bogatym aromacie. Proces mielenia w nich jest bardzo prosty: do pojemniczka wrzucamy ziarna kawy bądź przypraw, a następnie przy pomocy korbki oraz siły mięśni ścieramy je.
  • Młynki do kawy retro równomiernie mielą ziarna, nie zużywają energii elektrycznej, są ciche, a także wspaniale prezentują się na kuchennej półce. Wnętrze młynka stanowi mechanizm ceramiczny lub żeliwny. Wadą młynka do kawy retro jest najczęściej fakt, że dość grubo mieli ziarna kawy, w efekcie czego nie nadaje się choćby do parzenia espresso. Trzeba jednak podkreślić, że niektórzy producenci wyszli naprzeciw temu problemowi i wyposażyli swoje młynki w specjalne pokrętło do regulacji stopnia zmielenia.
  • Młynek do kawy elektryczny to nowoczesne rozwiązanie dla osób zapracowanych i ceniących swój czas. Wystarczy wsypać produkt, który chcemy zmielić, podłączyć do kontaktu i uruchomić urządzenie. Zaletą młynków elektrycznych jest nie tylko oszczędność czasu, ale również wyposażenie w różne stopnie mielenia oraz to, że za jednym razem możemy uzyskać produkt dla większej liczby osób, niż w przypadku ręcznego odpowiednika. Podczas zakupów młynka do kawy elektrycznego warto zwrócić uwagę na jego moc; nie powinna być ona niższa niż 100W, przy czym do domowego użytku najlepiej sprawdzi się produkt o mocy 150W.
  • Zarówno młynki do kawy elektryczne, jak i te do przypraw możemy podzielić na: młynki do kawy żarnowe oraz młynki udarowe (nożowe, ostrzowe). Te pierwsze to lepsze odpowiedniki młynków do kawy retro. Dzięki nim, również uzyskamy produkt wysokiej jakości, bowiem nie podgrzewają ziaren, a dodatkowo zrobią to szybciej i bez konieczności angażowania siły mięśni. Mechanizm stanowią żarna – stożkowe lub płaskie, które możemy regulować i tym samym uzyskać różny stopień zmielenia. Młynki do kawy żarnowe są polecane prawdziwym koneserom i smakoszom kawy.

    Zaletą młynków udarowych jest cena. To jedne z najtańszych młynków, które na dodatek faktycznie są w stanie szybko przygotować nam kawę bądź przyprawę. Niestety, ich mechanizm podgrzewa ziarna, które tracą przez to swoje właściwości. Poza tym, nie dają kontroli nad grubością mielenia, wskutek czego często powstaje pył zwiększający kwasowość kawy.

    Jaką wybrać obudowę młynka do kawy i przypraw?

    Dostępne na rynku młynki różnią się nie tylko mechanizmem działania, ale także materiałem z jakiego zostały wykonane ich obudowy. I tak o to znajdziemy młynki do kawy drewniane, plastikowe, metalowe czy ze szkła. Młynki do kawy drewniane to przede wszystkim te „ręczne”, które swoją stylistyką nawiązują do stylu vintage. To niewątpliwe bardzo klimatyczne urządzenie, które będzie stanowiło stylowy dodatek do wnętrza. Młynki wykonane z metalu to natomiast jedne z najbardziej wytrzymałych, dlatego jeżeli szukamy czegoś na lata, to niewątpliwie warto zainwestować w produkt właśnie z takiego materiału. Natomiast zaletą młynków do kawy i przypraw ze szkła jest to, że widać ich zawartość i możemy przyglądać się procesowi mielenia. Dzięki tej funkcji możemy ma bieżąco sprawdzać, czy wszystkie ziarna zostały dobrze zmielone.

    Należy unikać kiepskiej jakości młynków wykonanych z plastiku: mają bowiem niską trwałość i szybko się psują.

    Materiał wykonania wnętrza młynka – który wybrać?

    Istotny jest nie tylko rodzaj tworzywa użytego do produkcji obudowy, ale również budowa wnętrza w którym przebiega cały proces. W tym wypadku spotykamy głównie dwa materiały – stal oraz ceramikę. Utarło się przekonanie, że stal odpowiedzialna jest za podgrzewanie ziaren kawy, za jej metaliczny posmak, a także że młynki wykonane z tego tworzywa pracują znacznie głośniej. Tymczasem nic z tych rzeczy – do produkcji młynków do kawy wykorzystuje się stal nierdzewną chromowaną, która nie przepuszcza do niej aromatów ani substancji. Od tego czy ziarna zostaną nadmiernie podgrzane zależy moc z jaką będą się kręcić ostrza, natomiast ewentualne głośne funkcjonowanie młynka jest uwarunkowane działaniem silnika. Warto zaznaczyć, że urządzenia do mielenia ze stali wykazują się dużą odpornością i trwałością. Młynek do kawy ceramiczny posiada podobną wytrzymałość i trwałość do swojego stalowego konkurenta, dlatego w praktyce godne polecenia są obydwa te materiały.

    O tym musisz pamiętać wybierając młynek!

  • Moc młynka do kawy: im jest wyższa, tym więcej ziaren jesteś w stanie zmielić za jednym razem. Optymalna moc to 150W. Pamiętaj by nie była niższa niż 100W.
  • Obroty: im wolniejsze obroty tym mniejsze ryzyko, że ziarna kawy ulegną nadmiernemu nagrzaniu. Dlatego lepiej wybierać wolnoobrotowe młynki do kawy i przypraw.
  • Regulacja stopnia zmielenia: dzięki tej funkcji będziemy mieć kontrolę nad wielkością zmielonych ziaren, co w przypadku niektórych metod parzenia kawy ma bardzo istotne znaczenie.
  • Programator ilości kawy: niektóre modele są wyposażone w czujniki, dzięki którym możemy wybrać ile filiżanek kawy chcemy uzyskać – system podpowiada jaką ilość ziaren musimy wsypać do jego wnętrza.
  • Automatyczny program do mielenia kawy: w większości modeli będziemy musieli wcisnąć odpowiedni guzik, dzięki któremu zmielimy określoną ilość kawy. Niektórzy producenci wzbogacili jednak swoje urządzenia o wybór funkcji: espresso, aeropress czy inną metodę parzenia – młynek dobiera za nas odpowiednią ilość ziaren.
  • Pojemnik na zmieloną kawę: przed zakupem sprawdź czy jest szczelny. Nie chodzi tu o możliwość wysypania się zmielonej kawy, ale o utratę jej walorów smakowych czy aromatycznych. Dzięki szczelnemu pojemnikowi będziesz mógł zmielić większą jej ilość i przechowywać ją bez ryzyka utraty właściwości aż do pełnego wykorzystania.
  • Zabezpieczenie przed włączeniem: nie jest niezbędne ale może okazać się przydatne, zwłaszcza jeśli się śpieszymy. Dzięki tej funkcji unikniemy przypadkowego włączenia młynka do kawy i przypraw, co może być szczególnie nieprzyjemne w skutkach jeżeli nie będzie miał on założonej pokrywy.